Autóipari robotcella átprogramozása, és az új működéshez kapcsolódó biztonságtechnika elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Összefoglaló

A robotika alkalmazása egyre szélesebb területet ölel fel a gyártásban. Ez még inkább igaz az autógyártás ágazatára. A termelés egyes fázisaiban komplex mozgatási feladatok merülnek fel, melyekre a rendelkezésre álló hely optimalizálása és a folyamatos bővíthetőség lehetőségének fenntartása mellett az ipari robotika nyújt megoldást.

A jelenlegi helyzetben, a technológia rugalmasságát kihasználva egy robotcellát kell bővíteni egy új funkcióval, mely lehetővé teszi egy újonnan felszerelt gravitációs küszöbadagoló felhasználását, természetesen amellett hogy a régebbi funkcióját is el tudja látni. A feladat, egy személygépkocsi karosszériaüzemben megvalósuló új cellába beépülő új megoldások gyártási szimulációs terveinek elkészítése, illetve a cellába történő új típus integrálása, offline tervek alapján történő helyszíni megvalósítása, az elvégzett munkák dokumentálásával.

Az munkámat terepi teszteléssel és tapasztalatgyűjtéssel tudom alátámasztani. A dolgozat létrehozása során kitérek az ipari robotika alkalmazhatósági területeire, és probléma megoldási módszereire példákon, ábrákon és szimulációkon keresztül. Ezután visszafelé haladva a nyers munkadarabtól megismertetem a robot és a gyártósort vezérlő PLC közti kommunikációt, és a stíluskövetést. Végül demonstrálom az új küszöbadagoló működését egy általam megírt, biztonsági és gyártási követelményeknek eleget tevő programmal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.