Autóipari szortírozó berendezés hatékonyságának és üzembiztosságának növelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A technikai fejlődés hazánkban is megfigyelhető, az egyik leggyorsabban fejlődő iparág az autóipar. Az egyik hazai autógyártó, egy új típust vezetett be a piacra és szeretné az új termékre való átállást zökkenőmentesen véghez vinni úgy, hogy a régi és az új típust is egyszerre gyártja. A gyárban az autó két részének (karosszéria és alváz) összeszereléséhez egy szerelőkeretet használnak.

Mivel az új és a régi modell sokban különbözik, így szükséges, hogy a két különböző szerelőkeret közül mindig a megfelelő kerüljön a gyártósorra. Ennek biztosítása érdekében már létrehoztak egy szerelőkeret szortírozó berendezést. A berendezés jelenleg teljes üzemben működik, a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően egyre ritkábban, de még mindig előfordulnak kisebb-nagyobb hibák, megállások és mindem megállás bevételkiesét jelent, ezért döntött a gyár a berendezés optimalizálása mellett.

Dolgozatom első részében bemutatom az autóiparban jelenleg is használt megoldásokat, a gyár saját szabályrendszerét, valamint a fejlesztői környezetet.

Következő lépésben, a berendezés jelenlegi működését vizsgálom meg, és felderítem a megvalósításból adódó hibákat, működési zavarokat.

A problémák feltárása után pedig az említett hibák kiküszöbölését valósítom meg az RFID olvasók és az olvasókból származó adatokból felépített adatbázis felhasználásával. Beépítésre kerülnek az olvasók, majd az onnan származó adatokból egy szerelőkeret követő adatbázist hozok létre. Az adatbázis felhasználásával javítva a berendezés üzembiztonságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.