Autóipari teljesítmény elektronika termikus méretezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Jelen diplomamunka témája autóipari teljesítményelektronika termikus méretezése, melyet a Robert Bosch Kft. budapesti fejlesztőrészlegén, azon belül pedig a GS-TC osztályon végeztem. Az osztály automata váltóvezérlők és elektromos olajpumpa fejlesztésével, tesztelésével és szériatámogatásával foglalkozik. A csoportom egy elektromos olajpumpa kefe nélküli villanymotorának vezérlését fejleszti, melybe beletartoznak mind az intelligens áramkörök, mind a teljesítmény elektronika.

Az alkalmazás egy automata váltó vezérlésének részét képzi és a váltón belül helyezkedik el. A modult teljesen ellepi az olaj, így igen mostoha körülmények között kell helyt állnia az elektronikának. Minden részegységnek hermetikusan zártnak kell lennie, valamint a kapcsolás részét képző összes elemnek bírnia kell a széles környezeti hőmérséklettartományt, mely helyenként a 130 °C-ot is elérheti.

A fent leírt villanymotorokkal szemben – és ezáltal az azt meghajtó és vezérlő elektronikával szemben is – egyre nagyobb teljesítményigény és ezáltal hőmérséklettűrés igénye jelenik meg, melyek szükségessé teszik új megoldások kitalálását. Ezen igények kiszolgálása végett a folyamatosan fejlődő passzív és félvezető alkatrészek, valamint újabb hűtési konstrukciók felé lehet fordulni.

Feladataim között szerepel a jelenlegi és az új teljesítmény félhíd, valamint a jövőbeli fejlesztési lehetőségek bemutatása, a klasszikus motorvezérlő kapcsolás újragondolása, disszipációs szempontból releváns számítások és szimulációk végzése. Legfontosabb feladatom a minimális disszipációra való méretezés, mindezt három különböző hőmérsékleten, adott terhelésre kell végeznem. Fel kell építenem mind a régi, mind az új megoldást, melyeken a számításaimat termikus mérésekkel hitelesítenem kell. A mérések eredményeinek kiértékelése után lehetőségem nyílik a két megoldás termikus teljesítményének összehasonlítására, a következtetések levonására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.