Autóipari vezérlőegység tesztkörnyezetének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kökényesi Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az autóiparban kulcsfontosságú tényező a biztonság, amely szoros kapcsolatban áll az alkatrészek minőségével és megbízhatóságával. A minőségbiztosítás alapvető eszköze a tesztelés, amellyel kiszűrhetők a gyártás, a fejlesztés és a későbbi használat során esetlegesen felmerülő hibák.

A jelen szakdolgozat olvasója betekintést nyerhet egy valós ipari tesztkörnyezet kiépítésének folyamatába, amely egy már sorozatgyártásban lévő autóipari vezérlőegység funkcióinak tesztelésére szolgál.

Elsőként röviden bemutatom a vezérlőegységet, valamint a munkámhoz készen kapott eszközöket. Ezt követően ismertetem az IEEE-488 szabvány szerint működtetett GPIB buszt és az SCPI parancsokat, amelyek a műszerek közti kommunikáció teszik lehetővé.

Feladatom jelentős része a teszteléshez szükséges programozható műszerek kiválasztása és illesztése volt a tesztprogramhoz, amely a Bosch által kifejlesztett objektumorientált nyelven történt. A műszerek között található multiméter, tápegység, adatgyűjtő és kapcsoló egység különféle beépíthető modulokkal, számláló/időzitő valamint függvénygenerátor.

Szakdolgozatom utolsó része a működés ellenőrzését tárgyalja, majd ismerteti a munkám gyakorlati értékét és a tervezett továbbfejlesztési irányokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.