Autóipari vezérlők memóriasérülésének felderítése és vizualizációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Egy modern gépjármű biztonsági és komfortfunkcióit számos beágyazott vezérlőegység (ECU) támogatja. Annak érdekében, hogy az ECU a jármű teljes élettartamán át elviselje a fellépő jelentős fizikai igénybevételt (szélsőséges hőmérséklet, rázkódás, páratartalom, ingadozó tápellátás stb.), a desktop rendszerektől eltérően tartós adattárolásra nem merevlemezeket, hanem tipikusan EEPROM [1] vagy Flash [1] alapú tárolókat használnak.

A tartós memória elsősorban diagnosztikai információk tárolására használatos, vagyis egyfajta fekete dobozként viselkedik a járműben. Az autógyártó tesztjei során felmerülő egyes problémák esetén (pl. kormányrendszer rendellenes működése) az érintett beszállítónak elemeznie kell a hibajelenség okait. Ilyen esetekben előfordul, hogy addigra olyan súlyosan megsérül az ECU (logikai vagy fizikai memóriakárosodás), hogy a szoftver önvédelmi mechanizmusai az újraindulást is megakadályozzák, emiatt hagyományos módszerekkel szoftveresen nem lehetséges kiolvasni a hibatárolókat. Ilyen esetekben legtöbbször az ECU megbontásával még ki lehet nyerni a tartós memória utolsó tartalmát, amelynek adatszerkezete azonban ember számára kevésbé jól olvasható, megértése jelenleg hosszas elemzést igényel.

A feladat tehát egy olyan asztali alkalmazás készítése, amely képes a mikrovezérlőből kinyert memóriatartalom elemzésére és a fizikai vagy logikai sérülések ember számára könnyen áttekinthető vizualizációjára.

A fejlesztés elkezdése elött megismerkedtem az autóipari szoftverfejlesztés módszertanaival és szabványaival. Feladatom elvégzéséhez szükséges volt utánajárnom a beágyazott mikrovezérlők memóriastruktúrájának tulajdonságainak. Részletesen megismerkedtem a hibatűrő adattárolás ismérveivel, módszereivel különösképpen a thyssenkrupp Components Technology Hungary kft. vállalatnál használt nemfelejtőmemória-kezelést biztosító szoftvermodulok tulajdonságaival.

A diplomatervezés tantárgy fejlesztési fázisában elkészítettem a cégnél használt vezérlőegységek memóriatartalmának elemzésére és az elemzés eredményeinek vizualizációjára képes alkalmazást JAVA programozási nyelven. Az elemző szoftvert kiegészítettem az Xtend Template Expressions funkciójának segítségével megvalósított HTML riport generátorral. Az elemző szoftvert a cég által fejlesztett AUTOSAR Architect névre keresztelt Eclipse alkalmazásba integráltam bővítmény formájában.

A jól elkülöníthető funkcionális egységeken modultesztelést hajtottam végre, amivel sikerült a tervezési fázisban meghatározott követelményeim teljesülését ellenőriznem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.