Automata beültetőgép alkatrész szórásának csökkentése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gordon Péter Róbert
Elektronikai Technológia Tanszék

A választott téma aktualitását a gazdasági válság autóipari beszállítókra gyakorolt hatása adja, az egyre erősödő verseny és az egyre nagyobb költségérzékenység. A gyakorlatom helyszínéül szolgáló gyárban tapasztaltak alapján elemzem a beültető gépeket, és azok teljesítményeit, amelyek alapján javaslatokat teszek a költséghatékonyság javítására a selejt értékének csökkentésén keresztül.

Ezért az elemzések alapján készítettem a legnagyobb darabszámban és értékben elszórt alkatrészekről kimutatásokat. Ezek alapján megállapítottam, melyek azok a hibák, amelyekre legjobban kell összpontosítani. A legnagyobb értékű selejtet egy másik gép okozta, amely a vezérlőegység felprogramozására szolgál, és egy tárként jelenik meg a beültető gépben.

Mivel ez egy összetett folyamat, amiben sok hibalehetőségre derült fény, amelyeket bemutatok, mindegyik okát feltártam és minden esetre tettem megoldási javaslatot. A legnagyobb kihívást jelentő megoldás egy kiegészítő elektronika tervezése és programozása volt, melynek működését részletesen bemutatom.

Ennek a folyamatnak az eredményeként az adott gyárban több, általam javasolt megoldás vezetett be a menedzsment, ami már a mindennapi munka része lett azóta, és sikerült az alkatrészszórást a legtöbb hibát okozó soron a felére csökkenteni, összességében pedig 0,4%-ról 0,17%-ra csökkenteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.