Automata kalibráló rendszer fejlesztése járművek navigációs egységeihez

OData támogatás
Konzulens:
Czifra Dávid Szilárd
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Napjainkban a pilóta nélküli autonóm légi járművek robbanásszerű fejlődésüket élik, a katonai alkalmazások mellett egyre szélesebb körben használják polgári célokra is. Elterjedésük mértékéhez hozzájárul az egyre gyorsabb, jobb minőségű és olcsóbb processzorok, szenzorok megjelenése, melyek újabb lehetőségeket nyújtanak bonyolultabb, hatékonyabb módszerek és algoritmusok megvalósítására, nagy üzembiztonságú architektúrák kialakítására. Ennek része a légi járművek navigációs egységeinek fejlődése is.

Jelen diplomamunka célja egy olyan intelligens navigációs platform tervezése és elkészítése, mely egy navigációs egységből, a hozzá tartozó grafikus kezelő felületből, valamint egy két szabadságfokú gimbalra épülő automatizált kalibrációs rendszerből áll.

A dolgozat áttekintést ad a pilóta nélküli légi járművekről, navigációs lehetőségeiről, szenzorjainak hibáiról, kalibrációinak módszereiről.

Bemutatja a korábbi munkáim során megvalósított navigációs egység hardverét, működését és szoftverét, ismerteti a jelenlegi kalibrációhoz használt gimbal eszköz felépítését.

Ezután sorra veszi jelen munkám eredményeit: az automatizált kalibrációs rendszer megvalósítását, kalibrációs módszerit, foglalkozik a motorok és légcsavarok által keltett erős vibrációk nagy zavarjeleinek megoldási lehetőségeivel az inerciális szenzorok mért jeleiben. Ennek eredményeként hatékony valós idejű zavarjel-szűrési eljárás kidolgozását és ennek szimulációs eredményeit mutatja be. Ismerteti a rendszer implementálását a navigációs egységre és működését a valós környezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.