Automata kapunyitó tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Nem telik el nap anélkül, hogy ne mennénk át valamilyen kapun vagy ajtón akár gyalog, akár autóval. A legtöbb kereskedelmi jellegű épületben már automatizált bejárókat találunk, míg a lakóövezetekben nem ilyen elterjedt az önműködő rendszerek használata. A technika fejlődésével ezeken a területeken is egyre nagyobb igény merül fel hasonló, a mindennapi életet megkönnyítő eszközök telepítésére. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy nem minden, jelenleg forgalomban lévő készülék felel meg a vevők elvárásainak. Ezt érzékelve határoztam el, hogy tervezek egy olyan költséghatékony, megvalósítható kapunyitót, mely mind esztétikailag, mind műszaki paramétereit tekintve megfelel a felhasználói igényeknek. Természetesen a tervezéskor nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ezen termékekre vonatkozó nemzetközi illetve hazai biztonsági és műszaki előírásokat sem.

A dolgozat bemutatja a legnépszerűbb, napjainkban használatos kapu- illetve kapunyitó típusokat általános képet nyújtva az olvasónak.

A piackutatás eredményeinek ismertetését a tervezés lépéseinek részletes bemutatása követi a kezdeti vázlatoktól az alkatrészválasztáson és az ahhoz kapcsolódó számításokon keresztül a végső, virtuálisan összeszerelt kapunyitó modellig.

A bemutatott mechanikai rendszerek magukban foglalják az áttételeket, az orsóhajtást, a tengelykapcsoló berendezést, valamint az ezekhez tartozó elemeket. A dolgozat továbbá részletezi a szükséges elektromos alkatrészek, mint például a tervezés kiindulási alapját képező elektromotor, a motorvezérlő, a mikrovezérlő, valamint megfelelő tápellátásuk kiválasztásának folyamatát.

Végül a projekt várható költségei, a megvalósíthatóság vizsgálata, valamint a csomagolással kapcsolatos adatok zárják a dolgozatot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.