Automatikus erősítés szabályzás látható fényű optikai kommunikációhoz

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkban a hordozható kommunikációs eszközök terjedésével illetve a technológia fejlődésével növekvő igény mutatkozik mindenhol elérhető, nagysebességű, vezeték nélküli kommunikációs eljárásokra.

A vezeték nélküli hálózatok egyelőre töretlen fejlődése azonban paradigmaváltás nélkül nem folytatódhat minden határon túl: az elektromágneses spektrum jelenleg ilyen célra használt, RF tartománya véges. Erre a problémára (is) kínál megoldást a VLC technológia. A látható fényű tartomány kommunikációs szempontból teljesen kihasználatlan, ráadásul sokkal szélesebb is, mint a rádiófrekvenciás tartomány.

A technológia alkalmazásának gondolatával már csak azért is érdemes foglalkozni, mert a szükséges infrastruktúra nagyrészt már ki van építve, csupán apróbb átalakításokat kell végezni működő rendszer létrehozásához.

Egy másik, manapság nagy figyelmet kapó téma a beltéri helymeghatározás. Mára már alapvetőnek számít a GPS-alapú helymeghatározás használata különböző eszközökben, ám a rendszer korlátai miatt erre csak szabad ég alatt van lehetőség. A beltéri, nagy pontosságú helymeghatározáshoz minden szükséges eszköz és technológia adott, ám egy ilyen rendszer kiépítése egy-egy épületben nagy költségekkel járna, talán ez az oka, hogy ennek az eljárásnak az elterjedése még várat magára.

VLC alkalmazásával azonban ez az akadály elhárítható, és gazdaságosan kiépíthető a fentebb bemutatott rendszer.

Jelen szakdolgozat egy ilyen rendszer egyik kritikus részegységének, egy automatikus erősítésszabályozó áramkörnek a megtervezését, megvalósítását mutatja be, részletesen kitérve az elméleti alapismeretekre és a kész áramkör vizsgálata során kapott eredményekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.