Automatikus konfliktusfeloldás kollaboratív modellezésben

OData támogatás
Konzulens:
Debreceni Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A modellvezérelt szoftverfejlesztést manapság egyre gyakrabban használják komplex rendszerek tervezésére. Ennek során több mérnök vehet részt ugyanazon modell szerkesztésében. A kollaboráció történhet online és offline módon is. Online esetben egyszerre szerkesztik a modellt egy közös felületen, ha ugyanazt módosítják, konfliktushoz vezet. Offline kollaboráció során a résztvevők lemásolják a teljes modellt, majd a szerkesztés után publikálják a módosított változatot. A feltöltésnél probléma adódhat, ha már más is módosította a modell egy korábbi verzióját, ez konfliktust okoz.

A konfliktusok feloldása az arra alkalmas eszközök segítségével jelenleg kézzel történik. Ez az iparban használatos, több millió elemszámú modellek szerkesztésénél sok időt vesz el, nem elég hatékony. A MONDO EU FP7 projekt is a jelenleg elérhető kollaborációs megoldások fejlesztését tűzte ki célul. A projekt keretein belül írtam meg a szakdolgozatom is.

A szakdolgozatom célja a modellkonfliktusok feloldása a tervezési tér felderítésének (Design Space Exploration, DSE) felhasználásával. Modellvezérelt esetben a DSE olyan példánymodelleket keres, amelyek egy kezdeti modellből kiindulva transzformációs szabályok sorozatán keresztül elérhetőek, és kielégítik a célfüggvényben definiált kényszereket.

A DSE felhasználásához megterveztem egy szabályrendszert, amelyhez szükség volt a módosítás során elvégzett műveletekre. A műveleteket a modellek összehasonlításából eredő különbséghalmazból állítottam elő. Ezek tárolására egy általános megoldást biztosítottam egy műveleteket tároló modell megalkotásával.

A szabályrendszer integrációját a VIATRA-DSE keretrendszerrel valósítottam meg. Ez lehetővé tette egy olyan eszköz implementálását, amely képes a modellkonfliktusok automatikus feloldására, így a mérnököknek csak a megfelelő feloldást kell kiválasztaniuk, ha konfliktus áll elő.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.