Automatikus mérőóra leolvasás vezeték nélküli hálózattal

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A smart metering, azaz az automatikus mérőóra leolvasás, manapság egy aktuális téma. A szolgáltatónak és a fogyasztónak közös érdeke egy ezt megvalósító AMI (Advanced Metering Infrastructure) rendszer kiépítése. Erre többféle modell létezik, munkám során a CASON Mérnöki Zrt. modelljét tekintettem alapnak. A cég vezeték nélküli hálózat alapú rendszereket tekinti irányadónak ebben a témában. A cél, hogy minél kevesebb eszköz felhasználásával, minél olcsóbban lehessen nagy kiterjedésű földrajzi területeken minőségi szolgáltatást nyújtani. A DIWICON-U termékcsalád erre kíván megoldást nyújtani.

Feladatom egy vezeték nélküli AMI rendszer fontos elemeit képező router, koordinátor és végpont eszközök firmware moduljainak elkészítése volt. A végpont maga a mérőóra leolvasó, a router a hálózat kiterjesztésére szolgál, a koordinátor feladata pedig az üzenetek begyűjtése, szerverre eljuttatása, valamint a nyugták kiküldése.

A rádiós kommunikációhoz CC1110 SoC (System On Chip) található a hardveren, amivel 868 MHz-es ISM (Industrial, Scientific and Medical) frekvenciasáv használható. Ennek a chipnek számos funkciója van, melyek lehetővé teszik felhasználását ezen a területen. Az alacsony fogyasztású módok használatával elérhető, hogy elemről működhessenek a végpontok. A rádió regisztereit közvetlenül lehet kezelni és számos beállítási lehetőséget biztosít. Mivel a chip maga más 1 GHz alatti frekvenciákat is tud kezelni, az írt firmware minimális változtatással használható lehet egy másik frekvencián is a megfelelő hardverrel.

A kommunikációhoz a CASON Mérnöki Zrt. által erre a célra kifejlesztett ZigC nevű protokollját használom. Nagy előnye az egyszerűség, alacsony fogyasztás valamint a távoli firmware frissítés támogatása. Eredményességét a cég több száz eszközét tartalmazó, 2.4 GHz frekvenciát használó, AMI rendszerei bizonyítják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.