Automatikus, modellalapú biztonsági analízis

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban egyre több helyen alkalmazzák a modellvezérelt fejlesztés paradigmáját különféle – akár biztonság-kritikus – rendszerek fejlesztése során is. A mérnöki modellező nyelvek legfőbb előnyei a magas-szintű megközelítés, precíz szintaktika, és gyakran a gazdag szemantika.

A biztonság-kritikus rendszerek tervezése során a tervezési módszerek mellett több analízis módszer használata is szükséges, hogy a tervek és a végső rendszer helyességét belássuk. A modell-alapú megközelítés előnye, hogy a modell az analízis alapja is lehet, így nem kell minden információt újra (manuálisan) megadni, ezzel csökkentve az időráfordítást, és a hibázási lehetőségeket.

Az egyik gyakran használt analízis megközelítés a hibamód és hatás analízis (Fault Mode and Effect Analysis – FMEA), melynek során az elemi hibák a teljes rendszerre gyakorolt hatását vizsgáljuk.

A feladat egy olyan kiegészítés készítése egy Eclipse alapú, ipari modellező alkalmazáshoz, ami támogatja az FMEA analízis elvégzését a tervezői modellek alapján, segítve az analízist végző szakértő munkáját, biztosítva, hogy az analízis mindig szinkronban legyen a rendszer viselkedésével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.