Automatikus validációs környezet fejlesztése TESRA teszt rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomaterv témámat a Knorr Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft-nél dolgoztam ki. A cég vasúti fékrendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Budapesten a fékmechanika gyártása, illetve a fékvezérlő elektronika fejlesztése folyik.

Feladatomat a kutatási fejlesztési osztályon végeztem, ahol a mérnökök hardver és szoftver fejlesztéssel, illetve az elkészült elektronikák tesztelésével egyaránt foglalkoznak. Az osztályon több féle fékvezérlőt fejlesztenek, melyeket cégen belül az ESRA (Electronic Standards for Railway Applications) rövidítéssel illetnek. Az ESRA egy modulárisan felépített vezérlő, mely különféle egységekből épül fel. Ilyen egység többek között a vezérlő kártya, a tápegység vagy a kommunikációs kártya. Ezek mind egy rackben kapnak helyet. Az elektronika a vonatban lévő különféle szenzorok jeleit fogadja, és ezek alapján szabja meg helyes fékezési stratégiát. A fékezést az ESRA szelepek szabályozásával valósítja meg.

Cégen beül az ESRA egységek teszteléséhez egy speciális tesztelő elektronikát az úgynevezett TESRA-t (Test ESRA) használják, melynek feladata a vonatból jövő ESRA által feldolgozandó jelek szimulálása, illetve az ESRA által kiadott jeleknek a figyelése, vizsgálata. Ezen tesztegységeket miután megérkeznek a gyártótól, validálni kell őket . Validáció alatt annak a vizsgálatát értjük, hogy a termék valóban kielégíti-e a felhasználó igényeit. Itt kitérnék egy gondolat erejéig a verifikáció és a validáció közötti különbségre. Verifikáció során azt vizsgáljuk, hogy a rendszer megfelel e a specifikációnak, azaz arra keressük a választ, hogy jól csináltuk e meg a terméket. Validáció során a feltett kérdés, hogy azt csináltuk e meg, amit valójában kellett.

A TESRA elektronikák cégen belüli validálása egy tesztspecifikáció alapján manuálisan zajlik, ami darabonként gyakorlott tesztelők esetén is legalább 3 órát vesz igénybe, ami több termék esetén már tetemes időt jelent. Ezért merült fel az igény egy automatizált validációs környezet kialakítására, mely az én feladatom lett. Az alapkövetelmények egy olyan eszközt határoznak meg, mely mobil, akár Németországba is elszállítható és teljesen automatikusan működik. A felhasználó miután csatlakoztatta a TESRA-t a teszteszközhöz, elindítja a tesztet, és nyugodtan magára hagyhatja a tesztrendszert. A teszt végén az eszköz egy jegyzőkönyvet készít, melyből fény derül az esetleges nem megfelelő működésre, hibára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.