Automatizált Napi Tesztek Ipari Szoftveres Környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Ipari környezetben a megbízhatóság és a stabilitás kiemelt jelentőségű tényezők. Ezek eléréséhez gyakran használunk tesztelésen alapuló megoldásokat. A validáció segítségével könnyen kézben tartható és tovább növelhető a szoftvertermék színvonala, minősége. Ugyanakkor a hibadetektálás a költségek szempontjából is lényeges, hiszen minél hamarabb találunk meg egy hibát, annál gyorsabban tudjuk kijavítani.

Ennek okán alkalmazzuk az evosoft-nál is napi tesztelést, azaz számos ellenőrzést futtatunk le minden nap. Így biztosítható a korábban lefejlesztett funkcionalitások sértetlensége, az inkompatibilitások gyors feltérképezése. A rendszeresen futtatott performancia- és terheléses-tesztekkel pedig nyomon követhető a szoftver teljesítménye. Egy-egy hosszú életciklusú, folyamatosan fejlesztett szoftveres projektnél már olyan sok teszt szükséges a minőség biztosításához, hogy kézzel nem lenne érdemes lefuttatni őket. Így a legtöbb fejlesztő cég automatizált teszt-keretrendszereket alkalmaz.

A tesztforgatókönyvek karbantartása és a generált eredmények elemzése is szerves része az automatizált tesztelésnek. Dolgozatom ezt a két témát járja körül, egy olyan környezetben, ahol tesztek ezrei futnak le nap mint nap. A forgatókönyvekkel kapcsolatos feladatokat segítő alkalmazásnak számos adatra van szüksége a teszt-kódról, a fájlok szintaktikájáról. A dolgozatban egy megoldási alternatívát mutatok be arra, miként közöljük ezeket az információkat a segédalkalmazással. A másik probléma az eredmények elemzésénél lép fel. Mivel a tesztek több gépen párhuzamosan, elosztva futnak, eltérő hibák léphetnek fel a különböző futásokban, amiket az elemzésnél mind-mind figyelembe kell venni. A kézzel történő kiértékelés hatalmas munka lenne: dolgozatomban ismertetek egy általam tervezett és implementált alkalmazást, amellyel ezeket a feladatokat hatékonyan és nagyrészt automatikusan elvégezhetjük.

Mindkét megoldás drasztikus gyorsulást eredményezett a karbantartási és elemzési folyamatokban. A megvalósított teszt-kód attribútum hierarchia segítségével gyorsabban lehet módosítani a már létező teszt-kódot vagy új metódussal bővíteni a kódbázist. Az új teszt-elemző alkalmazással lehetővé vált akár 12500 lépés elemzése is egy nap, az eddigi pár ezerrel szemben, és az eredmények folyamatosan frissíthetőek a szerveren. Ezek nélkül nehezen lehetne kézben tartani egy ekkora projektet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.