Automatizált algatermelő rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hamar János Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az emberiség egyik legnagyobb harcai közé tartozik a globális felmelegedés elleni küzdelem. Az Európai Unióban számos szabályozás született a CO2, illetve az egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről. Ezek katalizálták a bioüzemanyagok folyamatos elterjedését az utóbbi években. A mikroalgák a leginkább ígéretes forrásai a bioüzemanyagok gyártásának, illetve a CO2 ipari körülmények között történő megkötésének. Sajnos azonban jelenleg nem létezik olyan rendszer, mellyel gazdaságosan lehetne mikroalgát előállítani.

Ezt kiküszöbölendő, egy innovatív megoldás kifejlesztése a cél, mellyel megvalósítható a mikroalgák gazdaságos előállítása teljesen ellenőrzött körülmények között. Erre egy moduláris, skálázható, automatikus biofilm reaktor kifejlesztését tűztük ki célul, mely mind a telepítési és működési költségeket alacsonyan tartja.

A rendszer PLC-s vezérléssel teljesen automatizált, így a felhasználóknak csak néhány gombnyomást kell elvégezniük az operátori panelen, és a megfelelő minőségű mikroalga termelése már meg is kezdődik. A fejlesztési folyamat számos kihívást tartogatott, melyek megoldásával, végül egy használható, innovatív biomassza termelő rendszert sikerült kifejleszteni.

A fejlesztési munka magában foglalta először egy kisebb tesztrendszer kifejlesztését, mellyel az alga növekedése különböző körülmények között vizsgálható, majd a végleges rendszer megvalósítás. Mind hardver, mind szoftver szempontból jelentős fejlesztési munkát kellett elvégezni ahhoz, hogy a projekt sikeresen megvalósuljon.

Végezetül a rendszer telepítve lett Spanyolországban, és a felmerülő hibák a helyszínen kijavításra kerültek. Az eredményeket tekintve megállapítható, hogy a biofilm reaktor megfelelően üzemel, az előzetesen definiált specifikációt teljesíti. Amennyiben a további technikai újítások is megvalósulnak, akkor jelentős esély van rá, hogy a biodízel használat még jobban előretörjön Európában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.