Automatizált archiválási megoldás OpenStack alapú felhő rendszerre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozat a mai felhőrendszerekről és azokban használt tárolási megoldásairól szól. Megmutatja a mai rendszerek technológiáit és leírja az elterjedt modelleket. Leírást ad a felhasználói igényekről és a felhőrendszereknek a jövőbeli fejlesztési lehetőségeiről.

Áttekintést ad a közösségi fejlesztések által nyújtott nagy méretű adatok tárolási megoldásoknak a menedzselésére, azok hibájára és bemutatja tesztelésüket.

Ismerteti a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont-Adatközpont OpenStack alapú felhőrendszerét, annak felhasználói csoportjait és hasonló rendszereket az iparban. Ismerteti a 2010-ben létrejött, legelterjedtebb felhőrendszert az OpenStack nyílt interfészein keresztül támogatott szoftveres megoldásokat. Betekintést ad egy archiválási és visszatöltési megoldás megtervezésének menetébe. Bemutatót ad a program teszteléséről, használatáról és elmondja annak fejlesztési és integrálhatósági lehetőségeit. Kitekint számos felhőrendszer technológiájára és adattárolási, exportálási, importálási és migrálási technikákra. Összefoglalja az elvégzett munkát és téma jövőjét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.