Automatizált csillagvizsgáló fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Varga Dániel
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az amatőr csillagászat világában egyre gyakrabban lehet találkozni precíziós, elektromos távcsőmechanikákkal, és az ezeknek otthont adó csillagvizsgáló kupolákkal. A motorizált, intelligens elektronikával ellátott mechanikák alkalmasak számítógépre való csatlakoztatásra, és így a csillagász, akár az interneten keresztül vezérelheti a távcsövet, valamint egyéb felszerelések segítségével asztrofotókat is készíthet. Ehhez azonban elengedhetetlen a teljes csillagvizsgáló -- távvezérlést biztosító -- automatizálása, hisz a kupola forgatása és ajtajának nyitása-zárása nélkül nem lehetne kihasználni a távcsőmechanika előnyeit.

A diplomamunka célja egy olyan -- csillagvizsgálókhoz alkalmazható -- automatizált rendszer fejlesztése, mely alkalmas lehet ezeknek a feladatoknak az ellátására: a kupola szabályozott forgatására, a résajtó nyitására-zárására, a világítás vezérlésére, valamint különböző -- csillagászathoz hasznos -- szenzorok kezelésére, azok adatainak továbbítására.

A munka során összegzésre kerülnek az ilyen rendszerekkel szemben támasztott elvárások. Ezek alapján először egy elméleti felépítés kidolgozása valósul meg. A diploma fő fejezeteiben, az elméleti váz alapján, az automatizálást végző hardver kidolgozása kerül részletezésre, majd a megtervezett rendszer legyártását és tesztelését is bemutatja a dolgozat. Végül szó esik az elkészült eszköz képességeiről, ismert hibáiról, valamint továbbfejlesztési lehetőségeiről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.