Automatizált felhasználói-felület alapú tesztelés mobil platformokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Charaf Hassan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozat témája egy hathatós szoftverfejlesztési folyamat reményében készült el. Célja eleget tenni minden felmerülő követelménynek úgy, hogy egy igen hatékony szoftvertesztelési módszert kínáljon a felhasználók számára. A szállított megoldás alapvetően az emberi erőforrás-felhasználás minőségi szintjét hivatott növelni a fejlesztési folyamatokban, illetve feladata bizonyos események előidézése a produktivitás növelése érdekében. Lehetővé teszi a manuális regressziós tesztek ismétlésének elkerülését, ami erőforrás igényes feladat.

A dolgozat célja, hogy minden technológiai alapú megoldást átlátszóvá tegyen, alkalmazott mobilplatformok esetén. Az alábbi listában megtalálhatóak a projekt legfontosabb hozományai:

1. Rövid tanulási idő, nagyon egyszerű használat

2. Technológiai tudásra nem alapoz (platformok, programozás, más technológiai megoldások)

3. Teszt esetek egyszerűen megfogalmazhatók és áttekinthetőek

4. Manuális tesztelést szükségtelenné teszi nagyon magas százalékban

5. A megoldás bármilyen más platformra kiterjeszthető és minden eszközt tartalmaz, ami szükségeltetik a hatékony üzemeltetéshez mobil platformokon

6. Meglévő infrastruktúrához igazodik és meglévő tesztelői módszereket terjeszt ki

A megoldás egy magas szintű nyelvet bocsát rendelkezésre, amelyben megvan a képesség, hogy kétféle dolgot írjon le: felhasználó felületen végzett interakciókat (pl. megnyomni egy gombot, beírni azt, hogy „hello”, legörgetni egy listát) és olyan kifejezéseket, melyek segítségével ellenőrizhető a szoftver specifikáció szerinti működése. Ezen a leírásokat angol nyelven készítheti el a felhasználó, természetesen megkötésekkel. Ez garantálja a nyelv könnyű tanulhatóságát és a tesztek rövid idő alatt történő megírását. Mindemellett, könnyen megérthető a tesztesetek által leírt tevékenység. A felszín alatt egy interpreter támogatja a folyamatot, mely értelmezi a magas szintű nyelven leírt utasításokat. Ez felelős a kódgenerálásért, mely platformspecifikus módon működik. Miközben a tesztesetek futnak, a megfelelő teszt framework begyűjt minden adatot a megfelelőségekről és publikálja az eredményeket illesztett rendszerek felé (ahonnan ezek lekérdezhetők később).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.