Automatizált integrációs teszt fejlesztése CAN és LIN kommunikációhoz

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatomban egy valós autóipari egység kommunikációs tesztjének fejlesztésével foglalkozom. Elsőként az ISTQB ajánlásai alapján bemutatom a tesztelés alapjait, majd foglalkozom az autóipari környezetben használt főbb kommunikációs hálózatokkal, a CAN és LIN buszokkal. Ismertetem a konkrét alkalmazás esetén az autó kommunikációs rendszerét, ezen belül a body computer feladatait. Az általam fejlesztett automatizált teszt a body computer kommunikációjára irányult, így ezen kommunikációt megvalósító szoftvermodulokkal is foglalkozom.

Az automatizált tesztek szerepe a fejlesztés során kiemelt fontosságú. Ezek a tesztek sokszor kerülnek végrehajtásra, manuális esetben ez egyrészt nagy erőforrás- és időigényt, másrészt nagy hibázási valószínűséget jelent. A szakdolgozatomban bemutatom az automatizált teszt fejlesztéséhez használt hardver és szoftver környezetet: a CANoe programot és ehhez kapcsolódóan a CAPL nyelv alapjait.

Az általam megvalósított tesztesetek esetén meghatározom, hogy azok milyen lépéseket hajtanak végre és milyen hibák feltárására alkalmasak. Egyes tesztesetek a CAN és LIN leíró adatbázisokon alapulnak, ezek feldolgozásához egy PERL alapú szkriptet fejlesztettem. A teszt futásának irányítása és a tesztesetek kiválasztása egy felhasználóbarát vezérlőpanel segítségével lehetséges. A teszt a futás során végrehajtott lépésekről és azok eredményéről jelentést generál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.