Automatizált internetes mérési keretrendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az internet olyan kulcsfontosságú infrastruktúra napjainkban, amelynek fontos ismerni az állapotát és viselkedését. Ezen Diplomamunka az internetes útvonalak vizsgálatával foglalkozik.

Egy automatizált Internetes mérési rendszer készült ennek érdekében, amely a PlanetLab szervezet gépeit felhasználva méréseket végez és monitorozza az internet általuk látható részeit. A mérési rendszer több mérési funkcióval rendelkezik. A begyűjtött adatok több feldolgozási folyamaton mennek keresztül, melyek egyik kimenete például útvonal változásokat elemez. A megbízható adatszolgáltatás érdekében a mérési rendszer folyamatos és hibatűrő működésre lett tervezve, felügyeleti funkciókkal kiegészítve. A felhasznált technológiák és az elkészült szoftverkomponensek nyílt forráskódú licensszel rendelkeznek, így mások is használhatják azokat, illetve bővíthetik saját fejlesztéseikkel.

A begyűjtött adatok előzetes elemzése bemutatta, hogy a mérési rendszer valóban képes megfigyeléseket tenni az Internetes útvonalakra vonatkozóan. A publikált eredmények és eszközök értéket jelenthetnek minden internetes méréssel foglalkozó csoportnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.