Automatizált jellemzőkinyerés az aláírás-hitelesítésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az aláírás a leggyakrabban használt hitelesítési forma, emiatt nagyon fontos vizsgálni az eredetiségét. Ilyen vizsgálatot ma írásszakértők és grafológusok végeznek, általában csak akkor, ha hamisítás gyanúja merül fel. Hasznos lenne azonban az aláírások mindennapos, automatizált ellenőrzését is bevezetni. Erre már születtek megoldások, azonban ezeknél általában nem látható, hogy mi alapján történik a döntés az aláírás eredetiségéről. A BME AUT tanszékén elkezdtek fejleszteni egy rendszert, ami részletesen meg tudja jeleníteni döntéseinek okát. Ez a rendszer az aláírások különálló jellemzőit vizsgálja, számszerűsíti azokat, majd a vizsgált mintaaláírások adatai alapján eldönti, hogy egy kapott aláírás eredeti-e vagy sem.

Ennek a rendszernek a fejlesztésébe kapcsolódtam be, feladatom két új jellemző kinyerése volt az aláírásokból, majd annak vizsgálata, hogy ezek a jellemzők segítik-e a helyes döntéshozatalt. Egyik választott jellemzőm az aláírás területe, a másik az ékezet.

Az új jellemzők kinyerése után a megoldásaimat integráltam a már elkészült rendszerbe, majd megvizsgáltam a teljesítményüket.

Az eredményekből látható, hogy az ékezetek vizsgálata sokkal jobb eredményre vezet, mint a területi jellemzőké, érdemes a vizsgálatukat továbbfejleszteni és a rendszert felkészíteni a használatára. A területi jellemzők ellenben nem jelzik megbízhatóan az aláírás eredetét, hiszen gyakran a mintaaláírásokat is hamisként azonosítják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.