Automatizált köszörű vezérlő rendszere

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság az iparban egyre jobban elterjedtek a valamilyen robotkarral (vagy robotkarokkal) kiegészített folyamatirányítási rendszerek. Robotkar használatával nagyfokú rugalmasság érhető el mind a rendszer tervezésénél, mind annak üzemeltetésénél. Robotkart olyan helyzetekben is lehet alkalmazni, ahol (például hőmérséklet, vagy vegyi anyagok miatt) az emberi munka túlságosan káros, veszélyes, vagy akár nem is lehetséges.

Az ilyen rendszerek létrehozása ettől még nem lesz egyszerűbb, csupán más feladatok kerülnek előtérbe a tervezésnél. Ennek egyik példája a már említett robotkar irányítása, hiszen valahonnan neki is tudnia kell a gyártósor állapotáról, a gyártott elem paramétereiről, az éppen aktuális gyártási fázisról. Erre ad megoldást egy PLC vezérlő telepítése a robotkar mellé, ami képes a gyártósort irányítani, a robotkart ellátni a szükséges információval, valamint azt irányítani.

Ilyen megfontolásokból lett megépítve a szakdolgozat tárgyát képző robotizált köszörű rendszer a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. ipartelepén.

Ennek a szakdolgozatnak a célja a rendszer vezérléstechnikájának implementálása PLC vezérlők segítségével, a harmadik fél által szolgáltatott robotkar mint slave eszköz üzemeltetése, valamint az elkészült rendszer tesztelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.