Automatizált mérőrendszer fejlesztése búza mikotoxin tartalmának meghatározásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az élelmiszer és takarmány ágazatok legsúlyosabb problémái közé tartozik a búza mikotoxinnal való fertőzöttsége. Ezek a mérgező kémiai anyagok nem csak egészségkárosító hatásukkal tűnnek ki, hanem a jelentős gazdasági veszteséggel is, amit az Európai Uniónak okoznak. A jelenlegi vizsgálati módszerek elavultnak számítanak, és hatékonyságuk is erősen megkérdőjelezhető. Ezt figyelembe véve szükség van egy olyan korszerű rendszer kifejlesztésére, mely innovatív módszereivel úgy végzi el a folyamatot, hogy azzal a mezőgazdászok, és így az Európai Unió is, jelentős pénzügyi növekedésre tesznek szert.

A szakdolgozat célja egy ilyen prototípus rendszer vezérlésének megtervezése és implementálása. A megvalósítás során gyakran találkozni újszerű megoldásokkal, melyek kihívással tarkítják a villamos vezérlés megvalósításának folyamatát. Mivel a rendszer szélsőséges körülmények között fog üzemelni, és több beavatkozó szervet is összehangoltan fog vezérelni, ezért – az ilyen feladatokra jól bevált – programozható logikai vezérlő segítségével fogom irányítani.

Ilyen vezérlés esetén kiemelkedően fontos a perifériákkal kapcsolatban álló kiegészítő modulok helyes kiválasztása. Ehhez részletesen meg kell vizsgálni a perifériák tulajdonságait, illetve a piac által kínált lehetőségeket. Célszerű utána járni a terepi buszban és a processzor teljesítményében rejlő előnyöknek és hátrányoknak is.

Mivel újonnan tervezett rendszerről van szó, ezért először a kézi vezérlést érdemes implementálni. Ezáltal meg lehet vizsgálni, hogy a rendszer egyes részei megfelelnek-e az előzetesen támasztott követelményeknek, illetve kivitelezhető-e egyáltalán a tervek megvalósítása.

A teljesen automatizált irányításnál figyelni kell az optimális erőforrás gazdálkodásra, a felhasználói beavatkozások minimalizálására és a rendszer tartósságának biztosítására is.

Amennyiben elkészült a vezérlés, a teljes rendszer beüzemelése következik. Az észlelt hibák kijavítása után már működő prototípusról beszélhetünk. A rendszert vizsgálva megállapítható, hogy az elérni kívánt célok megvalósultak, azaz az új technikával történő mintavételezés megfelel a kitűzött követelményeknek. Ha a többi technikai újítást is sikerül kivitelezni, akkor a gépnek jó esélye van rá, hogy tömeggyártásba kerüljön.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.