Automatizált rendszer sebészi bemosakodás ellenőrzéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Haidegger Tamás Péter
Villamosmérnöki és Informatikai Kar Dékáni Hivatal

Diplomamunkám keretében egy olyan eszközt fejlesztésén dolgozom, amely objektív rálátást biztosít a kézmosás minőségéről. Az egészségügyi ellátásban szigorú követelmények szabályozzák a helyes kézhigiéné gyakorlatát, amely révén megelőzhető a kórházi (nozokomiális, vagy másodlagos) fertőzések kialakulása. A kórházaknak ezen szabályok hatékonyságát jelenleg nem áll módjukban objektíven ellenőrizni, bár tanulmányok bizonyítják, hogy a nozokomiális fertőzések 30%-a megelőzhető lenne az áltlalános higiénés követelmények betartásával [1]. Az egészségügyben ezt a rést hivatott betölteni a berendezés, aminek részleteit e dolgozatban ismertetem.

A vizsgálathoz egy speciális UV porral összekevert fertőtlenítőszert használunk, mivel az így kezelt felületek látszani fognak az UV fény alatt. Az eszköz felépítése egyszerű, egy fekete doboz belsejében elhelyezett UV csövek biztosítanak megfelelő hullámhosszúságú, egyenletes megvilágítást, a doboz tetején levő digitális fényképezőgép pedig képet készít a behelyezett, megmosott kézről. A rendszerhez csatlakoztatott számítógép kiértékeli e képet és grafikus illetve számszerű eredményt szolgáltat a felhasználónak.

A kiértékelést nyújtó szoftvernek két alapvető feladata van: azonosítani kell a kezet a képen, majd e régión belül osztályozni a megfelelő intenzitású képpontokat, a szerint, hogy megfelelően voltak-e kezelve az UV-s fertőtlenítővel. Az alkalmazott fuzzy c means osztályozó algoritmus három osztályt különít el: jó, megfelelő illetve rossz kategóriákba való besorolást végez, amelyek alapján grafikusan mutatja meg az eredményét. Ehhez színkódokat rendelhetünk a jobb vizuális hatás keltésére: zöld - jó, kék - megfelelő és piros - rossz kombinációt választjuk. A kézen belüli, a fertőtlenítő szerrel hatékonyan lefedett részt számszerű eredmény is jelzik, ami alapján a felhasználónak újra kezet kell mosnia vagy nem.

A rendszert megterveztük, megépítettük, majd több száz képet készítettünk validálása érdekében. Az adatok elmentéséhez és feldolgozásához szükséges szoftvereket elkészítettem. Klinikai oldalról rendkívül nagy érdeklődés van az eszköz iránt, amely rávilágít ennek hiányosságára és használatának fontosságára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.