Automatizált röntgenes vizsgálat átalakítása autóelektronikai gyártókörnyezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gordon Péter Róbert
Elektronikai Technológia Tanszék

A munkám során az automatikus röntgenes ellenőrzéssel foglalkoztam autóipari gyártókörnyezetben. A fejezetek során megtalálható a folyamat helye az SMT sorban, a röntgenes ellenőrzés technológiai háttere. A technológia bevezetésének oka az optikával nem minősíthető forrasztási pontok elterjedése. A berendezés felépítése, működése és a sugárzás keletkezése is hangsúlyt kap beszámolómban.

A vizsgált alkatrészek listájának megalkotása során sorra vettem az eltérő forraszpasztákat, a különböző felületi bevonatokat és termékcsaládokat. Az optikával nem minősíthető forrasztott kötések esetében sem mindig van szükség röntgennel való ellenőrzésre. A struktúra kialakítása közben kapott eredmények alapján kijelenthető, hogy a forraszpaszták és a hordozón található felületi bevonatok nem befolyásolják a röntgenes vizsgálat szükségességét. A fent említett tényezők vizsgálatára azért volt szükség, mert a vizsgálati struktúra kialakítására befolyással lehetnek. Az algoritmus struktúra kapcsán az egyetlen tényező mely hatással volt a csoportok meghatározásánál, az a hűtőtányér anyaga, hiszen ez nagyban meghatározza a képminőséget. A rézből készült hűtőtányér esetében nagyobb teljesítmény szükséges, mint az alumíniumból készült szereléknél, mert a két anyag eltérő módon nyeli el a röntgensugarakat.

A folyamat átalakítása közben nagy hangsúlyt fektettem az átszökött hibák csökkentésére, alacsony szinten tartására. Mindezek mellett a nem valós riasztások számát illetően is egészen jó eredményt sikerült elérnem. A vizsgáló makrók folyamatos használata közben javaslatokat tettem új, vagy módosított algoritmusok létrehozására, melyek segítik munkámat és hatékonyabbá teszik az ellenőrzési metódust.

Végezetül fontosnak tartom kiemelni, hogy a röntgenes ellenőrzés az SMT gyártósor stabil folyamatává lépett elő. A kitűzött detektálási arányt sikerült elérnem minimális pszeudó hibaszám mellett. A bevezetett intézkedések továbbra is megállják helyüket a tömegtermelés közben is, az egyes változásokat megfigyelés alatt tartom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.