Automatizált szolgáltatás létesítés és üzemeltetés a felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban az élet számos területén teret hódítanak a különböző automatizálási mechanizmusok, különösképpen igaz ez a számítástechnikára. A felhők használata is rohamosan terjed, hiszen alkalmazásával egy rugalmas, megbízható, gazdaságos és biztonságos környezetet építhetünk. Ezen két terület összefonódása számos érdekességet és kihívást rejt. A nagyvállalatok a 2010-es évek elejétől egyre nagyobb mértékben alkalmazzák a DevOps szemléletet, melynek mozgatórugója az automatizálási eljárások fejlődése.

Szakdolgozatom általános áttekintést ad a felhők és virtuális infrastruktúrák jellemzőiről, valamint az automatizálási mechanizmusokról, illetve gyakorlati alkalmazásukról. Ehhez kialakítom az OpenStack környezetet, amelybe a Chef illetve Cloudify szoftvereket telepítem és konfigurálom.

Két azonos, több csomópontból álló virtuális infrastruktúrát telepítek az OpenStack Heat Orchestration és Chef konfiguráció-menedzsment szoftverrel kombinálva, majd a Cloudify használatával. A szoftverek telepítéséről, használatáról, illetve a telepített virtuális infrastruktúráról részletes leírást és értékelést adok a szakdolgozatomban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.