Automatizált tanácsadó rendszer hosszabb távú befektetésekhez

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink csökkenő kamatkörnyezetében változnak az emberek befektetési szokásai. Amíg az elmúlt években a kockázatmentes lekötött banki betét volt az egyik legnépszerűbb befektetési forma, addig a mostani időszakban ebbe a formába fektetni alacsony hozamuk miatt szinte egyáltalán nem éri meg. Éppen ezért az ügyfelek próbálnak más kevésbé kockázatos befektetési formák felé fordulni, olyanok felé, amellyel magasabb hozamot érhetnek el, ilyenek például a befektetési alapok. A magasabb hozam reménye viszont mindenképpen kockázattal is jár. A befektetési alapok esetében ez a kockázat a jövőbeli hozam bizonytalanságát jeleni. Így a befektető nem lehet biztos a dolgában, hogy jó vagy rossz befektetési alapot választott-e ki.

Diplomamunkámban egy olyan alkalmazás létrehozását tűztem ki célul, amelyben a felhasználók a már meglévő befektetési alapjaikhoz kaphatnak automatikus jelzéseket. Ennek alapján mérlegelhet a befektető, hogy indokoltnak látja-e a jelenlegi befektetési alapjainak a tartását vagy érdemesebb inkább jobban teljesítő alternatív alapokat választania. A jövőt senki nem ismeri előre pontosan, így a diplomaterv részben egy kísérlet arra, hogy lehet-e a befektetési alapokat úgy kombinálni (eladni amikor várhatóan esésnek indulnak, venni őket amikor várhatóan emelkedésnek indulnak), hogy a jelen és a múlt ismeretével jobb eredményt érjünk el a jövőben, mint hogyha egytalán nem hajtottunk volna végre váltásokat.

A jelen fejlesztés keretében egy algoritmus került implementálásra, de az elkészült program a létrehozotott szimulációs nézetek kialakításával megfelelő terepet nyújt alternatív algoritmusok kifejlesztésére, illetve pontosítására is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.