Automatizált telemetriagyűjtés Arduino és Raspberry PI segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mezei Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az utóbbi években különösen népszerűvé vált az Arduino és a Raspberry Pi platformok felhasználása különböző otthoni és kisebb ipari projektek megvalósítására. Ezen platformok segítségével lehetőség nyílik gyorsan és egyszerűen perifériákat csatolni hardveres projektjeinkhez, amelyekkel összetettebb IoT eszközök is elkészíthetőek. A két platformnak más-más jellemzői, erősségei vannak, így más-más funkciókra alkalmazhatóak hatékonyan.

Szakdolgozatom célja az volt, hogy mindkét platformot felhasználjam egy adott feladaton belül, és így megismerjem a platformok együttes felhasználásainak lehetőségeit. A feladatom egy olyan jármű elkészítése volt, amely automatizáltan képes telemetriát gyűjteni a környezet jellemzőiről. A jármű rendelkezik vonalkövetési funkcióval, amely elősegíti, hogy a jármű képes legyen egy előre meghatározott pályát bejárni. A jármű képes elvégezni a telemetriagyűjtést a pálya bejárása közben. A telemetriagyűjtés a levegő hőmérsékletének és relatív páratartalmának a mérésében nyilvánul meg.

A projekt megvalósítása közben számos lehetőséget vizsgáltam meg az Arduino és a Raspberry Pi-hez kapcsolódóan. Megvizsgáltam a két platform összekapcsolási lehetőségeit, amelyek elősegítették, hogy kommunikációt valósíthassak meg a két platform között. A platformspecifikus tulajdonságokat figyelembe véve sikerült a feladatokat a megfelelő platform számára delegálni. Mindkét platform más-más részfeladatokat valósít meg a jármű működését tekintve.

A jármű tesztelésére került, amely elősegítette, hogy képet kapjunk a projekt gyakorlati hasznáról. A jármű tesztelése során szerzett tapasztalatok alapján számos továbbfejlesztési lehetőség került megfogalmazásra, amelyek az elkészült műszaki alkotás ipari felhasználását és létjogosultságát erősítik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.