Automatizált termékmozgatás megvalósítása kollaboratív robottal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Continental Automotive Hungary Kft.-nél általában több projekt is fut párhuzamosan, melyek célja a már meglévő gyártósorok továbbfejlesztése. Ez volt a helyzet akkor is, amikor több gyakornoktársammal együtt szakdolgozat írásához kerestünk témát. Az egyik projekt összetettebb volt, mint a többi, ezért úgy döntöttünk, hogy ketten fogjuk elvállalni a feladatot.

A gyár számos különböző terméket gyárt a telephelyen. A Steering részleg több típusú kormányszervo vezérlőt is összeállít. Társammal azt a feladatot kaptuk, hogy telepítsünk egy kollaboratív robotot az egyik termék, az MLB Evo, backend gyártósorán. A feladatot a következőképpen osztottuk fel két részre: Én terveztem a mechanikai részeket, a robot rögzítését, a robot szerszámját, a termék megfogókat és az ülékeket, társam pedig a robot programját fejlesztette, a biztonsági berendezésekkel foglalkozott, valamint összeállította a vezérlő elektronikát.

A robottal a félkész terméket kell mozgatnunk több automata munkaállomás között. Ennek a mozgatási folyamatnak a részletei a későbbiekben olvasható, ahol megvizsgálom a jelenlegi állapotot és berendezéseket.

Miután megvizsgáltam az aktuális helyzetet, felépítettem egy egyszerűsített 3D modelljét a gyártósor számunkra érdekes részéről. Ezután össze kellett gyűjtenem a vásárlói követelményeket. Ebben az esetben a cég a vásárló, és a terveknek egy összetett követelményrendszernek kellett megfelelnie. A tervezési folyamatot csak azután kezdhettem el, miután összegyűjtöttem ezeket.

Ezt követően kerestem már létező hasonló megoldásokat a telephelyen és az iparban, melyekből összegyűjtöttem több lehetséges megoldást is. A teljes feladatot több kisebb részre bontva vizsgáltam meg a lehetőségeket. Több különböző robot rögzítési módot is megvizsgáltam, és hasonló termékek megfogásának is utánanéztem. Ülékekre is találtam több különböző használható megoldást. A részrendszerekre talált különböző megoldások kombinációjával több megvalósítható koncepciót is felvázoltam. Ezek közül kellett a nekünk legmegfelelőbbet kiválasztani, és azt részletesen megtervezni, majd megvalósítani. A kiválasztási folyamat során ellenőriznem kellett, hogy a talált megoldások megfelelnek-e a követelményeknek, kritériumoknak, melyeket előzőleg definiáltunk. A döntéshez készítettem szimulációkat, megkérdeztem más mérnököket, operátorokat, hogy mik a tapasztalataik. Az egyes koncepciók árbecslése helyett, összegeztem hozzávetőleg a végleges megvalósítás költségét, és egyéb kisebb feladatokat is elvégeztem, melyeket szintén megemlítek majd.

Az utolsó feladatom, a kiválasztott koncepció részletes kidolgozása volt. Prototípusokat gyártottam, melyekkel több iterációt is végeztem a tervezési folyamat során. Más esetben az első rajzaimat leküldtem a műhelybe, és onnan kaptam visszajelzést, hogyan lehetne egyszerűbben gyárthatóvá tenni az egyes elemeket. Miután minden elemet beszereztem, összeállítottam a robot szerszámját a termék megfogókkal. Néhány esetben módosítani kellett a gépekben található ülékeken is. Végül a társammal és a konzulensemmel telepítettük a robotot a gyártósoron.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.