Automatizált terminológia ellenőrzés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A 21. században egy olyan világban élünk, ahol bármely kis ország aprócska találmánya is beutazhatja az egész földet. Ehhez szükséges azonban, hogy a világ bármely részén felfigyeljenek rá és megértsék azt, amely csupán egy módon lehetséges, ha közös nyelvet beszélünk. Ez nyílt titok minden gyártó számára, amire egy új iparág épült fel, melynek feladata a dokumentumok, reklámok, filmek és mindenfajta egyéb média lefordítása a világ számos nyelvére.

A globalizáció miatt a fordítási folyamatnak pillanatok alatt véget kell érnie. Vannak olyan filmek, amelynek forgatókönyvén épphogy megszáradt a tinta máris küldik azt szinkronizálni a világ különböző pontjaira. Ez a feladat csak modern szoftveres támogatással valósulhat meg időben és költséghatékony módon.

Célom egy szoftver megvalósítása volt, amely segítségével fel lehet gyorsítani a fordítás folyamatát, illetve könnyedén ellenőrizhetjük annak helyességét. Ehhez szükséges, hogy kezelni tudjunk terminológia szótárakat és ezek alapján fel tudjuk dolgozni a fordítás során megjelenő többnyelvű dokumentumkat. Az utóbbiak megvalósításához létre hoztam saját kereső motoromat, amelyet a fordítók igényeihez igazítottam és olyan funkciókat tartalmaz, amelyek hiányoznak a piacon lévő modern platformokból. Ilyen funkció például a részleges vagy teljes kompozíciók keresése, illetve a szimultán szótár használat. A kereső motorra építve implementáltam egy olyan szolgáltatást, amely képes írott szöveget feldolgozni a rendelkezésre bocsátott szótárak alapján, és kimutatást készíteni annak helyességéről, legyen szó egy- vagy többnyelvű dokumentumról.

A szövegfeldolgozóra alapozva modern technológiák segítségével leimplementáltam egy asztali számítógépre szánt alkalmazást, amely globális gyorsbillentyűi segítségével könnyű és gyors visszajelzést képes adni a fordítók számára. Az alkalmazás gombnyomásra pillanatok alatt elemez akár több oldalnyi szöveget is, az aktuálisan kijelölt szövegrészlet és az előtte meghatározott szótárak alapján. Végül létrehoztam egy webalkalmazást, amely többnyelvű dokumentumok feldolgozását teszi lehetővé.

A létrehozott fordítói termékcsalád, és a könnyen bővíthető új API hatékonyabb lehetőségeket biztosít a terminológusok számára a munkájuk végzésében, így időt és pénzt spórolva a cégeknek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.