Automatizált tesztek készítése eCATT-tel SAP PLM területen

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozatomat az SAP Labs Hungary-nél készítettem. A dolgozat témája automatizált tesztek készítése az eCATT eszköz segítségével.

A dolgozat első fejezete az elvégzett feladathoz szorosan kapcsolódó technológiákat és SAP modulokat ismerteti. Az SAP moduljai közül ismerteti a Product Lifecycle Managementet-et és a Recipe Management modult, valamint a Recipe Management alapját képző specifikációt, mivel az automatizált tesztek a specifikációk témakörét célozták.

A második fejezetben a rendszerfejlesztés során szokásosan használt tesztelési és teszt-automatizálási elvek, stratégiák jelennek meg, ismertetve azoknak előnyeit és hátrányait. Ezután az SAP eCATT eszközt és a benne használt szkript nyelvet ismerteti.

A harmadik fejezet részletesen bemutatja, hogy egy konkrét Web Dynpro alkalmazás tesztelése alatt mit értünk: hogyan kell egy alkalmazást rögzíteni és milyen egyéb lehetőségek vannak a rögzítés után.

A negyedik fejezet az általam tervezett teszteseteket mutatja be külön alfejezetekben. A tesztek tervezése során ügyeltem a tesztek megfelelő felépítésére, újrahasználhatóságára, jól dokumentáltságára valamint bővíthetőségére. A tesztek leírása kitér a specifikáció létrehozására, tulajdonságaik, valamint a header státuszának beállítására, a specifikációk öröklésére és a munkafolyamatok megjelenítésére is a Business Client-ben. Minden alfejezet végén látható a szkriptek Eredménynaplója.

Az ötödik és egyben utolsó fejezet bemutatja, hogy a Test Configuration-ökbe elhelyezett szkriptek milyen módon rendeződnek Test Catalog-ba és Test Plan-be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.