Automatizált teszteszköz BLDC motorvezérlőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A dolgozat témája a modern autóipar egyik fontos fejlesztési módszeréhez kapcsolódik. Az autóiparban egyre nagyobb teret nyernek a fejlett elektronikai eszközök és vezérlések, ezért nagyon fontos, hogy ezen komplex rendszerek fejlesztésénél, megfelelő tesztkörnyezet álljon rendelkezésre. Mivel egyre gyorsabban kell új termékeket kifejleszteni, lényeges szempont, hogy a) amíg az új hardver elkészül, annak bizonyos moduljaira már a szoftverfejlesztés is elkezdődhessen, és b) az egyes rendszerkomponenseket izoláltan, a többi elemtől függetlenül is lehessen tesztelni. Erre a célra alkalmasak az úgynevezett „hardware-in-the-loop” rendszerek, amelyek lényege, hogy egy vezérlő vagy annak egy része köré egy hardveresen szimulált környezetet építsünk fel, és így az adott eszköz úgy működhet, mintha már be lenne építve a későbbi rendeltetési helyére.

A feladatom az volt, hogy egy BLDC motor teljes körű vezérlésére alkalmas speciális kontroller számára megtervezzek és elkészítsek egy ilyen tesztkörnyezetet. Ez magában foglalja a megfelelő hardverelemek kiválasztását és az azok közötti kapcsolatok, megtervezését és kialakítását.

A dolgozatban egy ilyen tesztrendszer tervezési lépéseit mutatom be a kiindulási feltételektől kezdve egészen az elkészített, működő hardver funkcionális teszteléséig. Első lépésként készítettem egy logikai rendszertervet és meghatároztam a rendszerrel szemben támasztott funkcionális és nem funkcionális feltételeket. Elkészítettem a rendszer blokkvázlatát, majd megkerestem a megvalósításhoz leginkább alkalmas hardver elemeket. Elkészítettem az alkatrészek kapcsolásba helyezéséhez szükséges alkatrészkönyvtárakat, majd a kapcsolási rajzot. Ezt követően a meghatározott fizikai feltételek és a kapcsolási rajz alapján elkészítettem a nyomtatott áramkör tervét. A panel legyártását követően, folyamatos tesztelési lépések közbeiktatásával beültettem a panelra az alkatrészeket. Végül elvégeztem a rendszer funkcionális tesztelését.

A tesztrendszert hibátlan működés esetén a későbbiekben valódi ipari tesztelési célokra használják majd fel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.