Automatizált tesztfuttatási környezet kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A biztonságkritikus rendszerek kialakításánál rendkívül nagy hangsúlyt kap a tesztelés. Munkám célja egy ilyen szoftverrendszer automatikus teszt futtatókörnyezetének továbbfejlesztése volt.

Az automatikus tesztkörnyezet csökkenti az emberi hibázás lehetőségét, biztosítja a tesztek megismételhetőségét; valamint garantálja a tesztriportok egységességét. Mindemellett automatizálással jelentős időt, energiát, azaz értékes erőforrást takaríthatunk meg.

A későbbi lépések megértéséhez ismertettem a tesztelés feladatait, különböző fázisait, illetve a tesztelés menetét. Valamint meghatároztam a teszteléssel kapcsolatos alapfogalmakat. Az irodalomkutatás további részeként bemutattam az Eclipse főbb részeit, architektúrájának felépítését, a különböző egységek funkcióit és az egymással való kapcsolatukat. Ismertettem az Eclipse bővítési lehetőségeit, különös hangsúlyt fektetve a plugin fejlesztésre és a fontosabb kiterjesztési pontok (extension points) bemutatására. Az automatizálás egy része a grafikus felületen (GUI-n) keresztül történt, ezért kitértem az SWT grafikus komponensgyűjteményre, valamint az erre épülő JFace csomagra. A projekt fejlesztése Java nyelven valósult meg, ezért röviden bemutattam a főbb jellemzőit, illetve kitértem a − projekt szempontjából lényeges − hibakezelésre. Továbbá ismertettem a Java-hoz és Eclipse-hez szorosan kapcsolódó Javadoc dokumentációs rendszert, amit számos helyen felhasználtam a projekt fejlesztése során.

Az elkészült szoftver a gyakorlatban napi alkalmazásba került, mely bizonyítja létjogosultságát, és működőképességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.