Automatizált tesztrendszer fejlesztése nagyvállalati mobil alkalmazásokhoz iOS környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Nagy szoftverfejlesztési projektek esetén, különösen nagyvállalati környezetben kiemelt fontosságú részfolyamat a tesztelés. Mobil alkalmazások esetén, a funkcionalitások tesztelésére, különböző automatizált felhasználói interfész (User Interface) tesztek implementálása nagymértékben csökkenti a teszteléshez szükséges időt.

A szakdolgozatomat a SAP Labs Hungary Kft. mobilfejlesztési részlegén végeztem. A dolgozat témája egy olyan automatizált tesztrendszer létrehozása iOS környezetben, amely segítségével az egyik éppen fejlesztés alatt álló alkalmazás, a Logon applikáció tesztelésének folyamata leegyszerűsíthető.

A dolgozatom első fejezetében bemutatom a jelenleg két legelterjedtebb mobil platformon, Android-on és iOS-n a rendelkezésre álló automatizált tesztelési lehetőségeket. Mindkét esetben példák segítségével illusztrálom, hogy a gyakorlatban milyen módon lehet automatizált tesztesetek implementálni. iOS platformon részletesen taglalom az Xcode Instruments szoftver lehetőségeit.

A második fejezetben ismertetem a Logon alkalmazást, és annak funkcióit. Ezt követően a Logon applikáció által használt SAP Mobile Application Platform-t (SMP) és az általa használt protokollokat mutatom be. Továbbá bemutatom, hogy a Logon alkalmazás és az SMP szerver milyen konfigurációkon keresztül képes egymással kapcsolatot teremteni.

A harmadik fejezetben a Model-View-Controller tervezési minta alapján elkészült tesztrendszer fejlesztési folyamatát mutatom be. A végső rendszer működését egy részletes folyamatábrával szemléltetem. Ezt követően méréseket végzek az elkészült rendszeren. Egy, a gyakorlatban megvalósuló regressziós tesztelés egy részfolyamatát szimulálom egyrészt manuálisan, majd az általam készített rendszer segítségével. Az eredményeket összevetem és értékelem sebesség és megbízhatóság szempontjából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.