Automatizált tesztrendszer fejlesztése korszerű li-ion akkumulátor felügyeleti rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Debreceni Tibor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az elektromos meghajtású járművek egyre nagyobb teret hódítanak a közlekedés minden területén. Ezekben a járművekben, legyen szó akár autóról, akár repülőről, az egyik legmeghatározóbb komponens az akkumulátor. Az új generációs akkumulátorok, a technológia fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb és nagyobb összteljesítményre képesek.

A Lítium technológia számos előnnyel rendelkezik, többek között azzal, hogy csekély önkisülése van. Hátránya, hogy túltöltés vagy mélykisütés hatására könnyen károsodik.

Egy akkumulátor rendszer a nem megfelelő használata során komoly károkat tud okozni. A növekvő teljesítmény szintek mellett ez a hatás jelentősen fokozódik. A balesetek megelőzése érdekében komplex akkumulátor felügyeleti rendszereket (Battery Management System, BMS) alkalmaznak. Mivel a BMS a jármű egyik kritikus eleme, elengedhetetlen, hogy minden beépítésre kerülő alkotóelemét megfelelő módon teszteljék.

A fejlesztések felgyorsulása miatt a BMS-ben szerepet vállaló moduloknak a kézi tesztelése nem elfogadott megoldás. Számos funkció kézi tesztelése hosszú időt vesz igénybe. Mivel már a fejlesztés korai fázisában is szükséges az egyes komponensek tesztelése, a tesztkörnyezetet rugalmasan kell kialakítani az esetleges jövőbeli változtatásokat szem előtt tartva.

Szakdolgozatom témájaként egy ilyen összetett tesztrendszer szoftverfejlesztését választottam. A tesztrendszernek ellenőriznie kell a felügyeleti rendszer áramkörének minden egyes funkcióját. A tesztek egy része az elektronikai alkatrészek működőképességének ellenőrzésére irányul, ezzel kiszűrve a gyártási hibákat. A tesztek másik része az áramkörön futó program viselkedését ellenőrzi. Mindezen feladatok megoldására beágyazott szoftver fejlesztése szükséges. A szoftver elkészítése során nagy hangsúlyt kapott az egyes tesztek bővíthetősége, és új tesztek bevezethetősége. A szoftverrel szemben támasztott igények közé tartozik még, hogy a tesztelésre szánt idő a lehető legkevesebb legyen, közben minőségbeli romlás nem következhet be.

A tesztek elvégzéséhez egy új nyomtatott áramkör készült, amit, a Siemens Zrt. fejlesztett belső használatra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.