Autonóm gömbrobot tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Szemenyei Márton
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb kutatási szerepet kaptak az autonóm robotok, melyek hasznossága egyaránt megkérdőjelezhetetlen akár az ipar, szórakoztatás vagy a háztartások területén. A kutatások rohamos fejlődésével, egyre többféle kivitel látott napvilágot, így a gömb alakú, úgy nevezett szferikus robotok ma már kicsit sem meglepőek. Példaként említve a Rotundus által fejlesztett Groundbotot amely képes vízen és olajrétegen is közlekedni. A szakdolgozat keretein belül egy olyan szferikus robot megvalósítását tűztük ki célul, amely először a J. J. Abrams által rendezett Star Wars VII: Az ébredő erő című filmben volt látható BB-8 néven.

A projekt célja egy gömb alakú robot készítése volt, amely a fejegységben található szenzorok segítségével autonóm működésre képes. A célnak megfelelően a fejlesztés végén, a robot képes egyéb funkciók között egyensúlyozásra, önálló tájékozódásra, irányfüggő hallásra, valamint arcfelismerésre. Feladatom az volt, hogy a robot testét alkotó gömbbe illeszkedő hajtást tervezzek és azt mechanikailag összehangoljam a gömbbel, valamint a robot mozgásához megfelelő szabályozót implementáljak. Továbbá, hogy elkészítsem a fejegységet mozgató szervet, amely összekötő eleme az én és a fejet készítő hallgató munkájának.

Az önálló laboratórium során a szakdolgozat tárgyaként elkészítendő BB-8 autonóm robot szerkezeti felépítésének előkészületei történtek, a hajtás tervezését szakirodalomkutatás, és a gömböt alkotó alapanyag felkutatása és beszerzése előzte meg. A szakdolgozat keretein belül pedig a megtervezett elemek legyártásán, összeszerelésén és a szabályozás megvalósításán volt a hangsúly.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.