Autonóm nyúlásmérő szenzor szerkezeti tartóelemek állapotának vizsgálatára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Plesz Balázs
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A szakdolgozatom célja egy olyan „Place and Forget” eszköz kifejlesztése volt, amely alkalmas különböző szerkezetek vagy alkatrészek folyamatos monitorozására külső tápellátás, vagy egyéb vezetékes kommunikáció nélkül. A megfigyelt paraméterek a hőmérséklet valamint a nyúlásérték, ami persze adódhat hőtágulásból, vagy csavarodástól, illetve egyéb külső hatásoktól is.

A dolgozatban kitérek a napelemek működésére és a feladat szempontjából fontosabb paramétereire, illetve ismertetem a nyúlásmérő fóliák alapjait és a különböző hőmérőmodulok osztályozását, valamint azok működési elvét. A méréshez elengedhetetlen kapcsolásokkal is megismerkedtem. A mérés során alkalmazott kompenzációról is elengedhetetlen beszélni, mivel nagymértékben befolyásolja a mérés eredményét.

Kitérek a nyáktervezésre is, ahol bemutatom hogyan próbáltam eleget tenni az alacsony energiafelhasználásnak, ami természetesen legalább annyira firmware-es feladat, mint hardver-es, így pár szó esik a firmware-ről is. A vezeték nélküli kommunikációs modulokkal is megismerkedtem. Végül pedig a külső ház megtervezésére is kitérek, ahol fontos szempont a kompaktság, valamit az időjárás állóság és szerelhetőség is.

A tesztelése is fontos feladat volt, így bemutatom annak folyamatát, valamit eredményeit

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.