Autonóm robotautók diagnosztikája Raspberry Pi alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság egyre nagyobb figyelmet kapnak az önvezető autók. A nagy techóriások, mint például Google, Tesla, mind rengeteg pénzt fektetnek az ilyen irányú kutatásokba.

A BME-n is minden évben megrendeznek egy versenyt, mely során egyetemistákból álló csapatok összemérik képességeiket, és egy távirányítós autót átalakítanak önvezető autonóm autóvá.

Egy elkészült robotautóban számos szenzor figyeli a külső világot, mint például távolság mérő szenzorok, és rengeteg rendszernek kell közösen együttműködnie, mint például szabályzók, ABS, ASR, ACC, és nagyon gyorsan kell reagálnia a külső változásokra. Ezek a paraméterek a másodperc töredéke alatt változhatnak, és a zaj mértéke is számottevő lehet, ráadásul pusztán empirikus megfigyeléssel szinte lehetetlen pontos méréseket végezni és ezzel pontos következtetésekre jutni.

A dolgozatomban egy olyan rendszer fejlesztését mutatom be, mely lehetővé teszi a robotautókban található szenzorok és beágyazott szoftver diagnosztikáját. Egy ilyen rendszer készítése sok szempontból kihívás, mert speciális körülmények között kell működnie, mint például alacsony teljesítmény igény, vagy a mobilitás. Ezeket a nehézségeket, és a megoldásukhoz szükséges döntéseket és feladatokat részletesen bemutatom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.