Autonóm telephelyi manőverezés támogatása kamera alapú helymeghatározással

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A logisztikai központok egyik megoldandó problémája a tehergépjárművek telephelyi mozgásának megszervezése. Egy jármű általában maximum fél órát tartózkodhat a központ területén, különben a telephely áteresztő képessége korlátozódik. Külön problémát jelent a gépjárművezetők mozgása és a munkavédelmi szabályoknak megfelelő felszerelésük ellenőrzése és biztosítása.

A fenti problémakör egyik lehetséges megoldása a járműipar jelenlegi trendjeivel összhangban a telephelyi mozgás autonóm módon történő megvalósítása. Köszönhetően a logisztikai központok zárt jellegének, területükön saját szabályozás érvényes, mely igazítható az autonóm közlekedés követelményeihez, területük jól térképezhető, infrastruktúrájuk költséghatékonyan fejleszthető a feladat igényeinek megfelelően.

A telephely adottságai korlátozhatják a műholdas helymeghatározás használhatóságát, ezért indokolt egy alternatív rendszer kifejlesztése, amely képes a műholdas adatok ellenőrzésére vagy akár önálló hely és helyzet meghatározásra. Mivel a mai tehergépjárműveken szinte alapfelszereltségnek számít a fedélzeti kamera, így kézenfekvő és költséghatékony megoldást jelent annak felhasználása az aktuális feladatra is.

A dolgozat egy kamera alapú helymeghatározási rendszer elkészítéséről és vizsgálatáról szól. Kezdetben a lehetséges megvalósítási módok és eszközök részletes vizsgálata történik. A többféle technológián végighaladva, az előnyök és hátrányok vizsgálata után, a végső rendszer kerül bemutatásra. A kiválasztott metódus lehetőségeinek és korlátainak tehergépjárművön történő tesztelése után a mű a lehetséges javítási és továbbfejlesztési lehetőségeket mutatja be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.