Autonóm ütközés elkerülő rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Kivonat

Szakdolgozatom során egy ütközés elkerülő rendszernek a modelljét készítettem el. Napjainkban egyre népszerűbbek az autókba szerelt autonóm rendszerek, amelyek segítségével – az emberi reakció időt kiküszöbölve −, biztonságosabbá és kényelmesebbé tehetőek járműveink. Ilyenek például: a ráfutásgátlók és a parkolást segítő rendszerek.

Feladatom egy modell készítése, amely képes emberi irányítással és – a megfelelő körülmények között – autonóm üzemmódban is működni. Két egységet kellett építenem: egy távirányítót és egy autóvezérlőt. A rádiófrekvenciás távirányítóval irányíthatjuk autónkat, amelynek − akadály felbukkanása esetén − át kell vennie a vezérlést és autonóm üzemmódban dönteni a két lehetséges elkerülő algoritmus között. Autónk lefékezhet vagy kikerülheti az akadályt.

Egységeink „agyát” mikrokontrollerek adják, a rádiókommunikációt 434MHz-es adó és vevő modulok biztosítják, míg autónk egy infra távolság mérő szenzor segítségével érzékeli a felbukkanó akadályokat. A hardver és a szoftver megtervezése egyaránt a feladataim közé tartozott.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.