Autonóm vízi jármű rendszer- és irányítástechnikai tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Kundra László János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobilis robotika tudománya az elmúlt években a haditechnika és űrkutatásnak köszönhetően óriási fejlődésen ment keresztül. Ezek eredményeit az élet számos területén alkalmazzák már, és további problémák várnak megoldásra . A tengeri mérések és megfigyelések mindig magas költségekkel jártak, de sok oceanográfiai és katonai támogató feladat olcsóbban és hatékonyabban ellátható lenne kisebb, autonóm működésű hajókkal.

A dolgozat egy olyan robothajó tervezését mutatja be, mely célzottan próbál válaszokat adni a felmerült igényekre, és autonóm módon képes mérési feladatokat ellátni.

A fejlesztés során központi szerepet kapott a gyors prototípustervezési technológiák használata, valamint a modell-alapú fejlesztés. A kis méretű hajók limitációinak leküzdése érdekében alternatív vitorlás üzemmód is megvizsgálásra kerül.

A rendszer követelményeinek meghatározása és szoftver megtervezése mellett többféle pályatervezési és irányítástechnikai megoldás kerül összehasonlításra, melyek egy MATLAB-ban fejlesztett szimulációs keretrendszerben kerülnek tesztelésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.