Autonóm zajtényező mérő alkalmazás fejlesztése rádiós integrált áramkörökhöz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zólomy Attila Imre
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjaink során az IoT (Internet of Things) elterjedésével egyre fontosabbá válik, hogy az erőforrásokban korlátozott eszközök alacsony fogyasztás mellett minél hatékonyabban tudjanak egymással kommunikálni. A fejlesztés során azonban nem csak a termék minősége fontos, hanem az idő is, így a gyártók számára fontos cél, hogy új termékeit minél rövidebb idő alatt képesek legyenek piacra dobni, különösen, ha az a piac folyamatosan bővül.

Diplomatervem célja egy olyan zajtényezőmérő alkalmazás elkészítése volt, ami a Silicon Labs EFR32 rádiós chipjét tartalmazó modulok vevőoldali paramétereinek fejlesztését és validálását képes minél nagyobb mértékben támogatni, nem igényel drága műszereket, gyorsan képes eredményt szolgáltatni, és a mérés elindításán kívül nem igényel emberi közreműködést.

A zajtényező mérésére a jól elterjedtnek mondható Y-factor módszert implementáltam, a témám újszerűségét azonban az adja, hogy drága, külső műszerek helyett a mérés magán a rádiós modulon fut, a zajtényezőt és az erősítést a vevő bemenete és a középfrekvenciás A/D átalakító fokozat és az azt követő decimáló és csatornaszűrő kimenete között méri. Ehhez a rádió vett jelének I-Q mintáit használtam fel, vagyis a mérés digitális jelfeldolgozással történik.

A dolgozat írása során a fő hangsúlyt a zajtényező mérés módszereire, illetve az általam implementált módszer ismertetésére és méréstechnikájára helyeztem, a dolgozat végén pedig mért eredményekkel támasztottam alá az alkalmazás helyes működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.