Autópályakezelő rendszer komponenseinek integrálása és vastagkliens készítése Java EE platformon

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy autópálya-hálózat infrastruktúrájának, és eszközfelszereltségének felügyelete rengeteg odafigyelést igényel. Az úthibákat ki kell javítani, az utakat szegélyező növényeket rendszeresen le kell vágni, hogy ne lógjanak rá az útra, ha az út jegesedni kezdene, azt meg kell akadályozni, az úton levő akadályokról valamint a kedvezőtlen úttulajdonságokról minél előbb tájékoztatni kell az autósokat, hogy legyen idejük felkészülni az akadály biztonságos kikerülésére vagy az azon történő biztonságos áthaladásra.

Az autópályák felügyeletét ezért az út mentén telepített és működtetett eszközök tömkelege könnyíti meg. Az úton áthaladó forgalom megfigyelésére távolról irányítható PTZ kamerák használhatóak. A valós idejű forgalmi statisztikákat az útburkolatba beágyazott forgalomszámlálók segítségével figyelik meg. Az időjárási viszonyokról meteorológiai állomások szolgáltatnak ugyancsak valós idejű adatokat, amiknek segítségével az út állapota felmérhető. Az utak felügyeletében az azokon rendszeresen járőröző útellenőrök is aktív szerepet vállalnak.

Ha az úton karbantartási munkákat végeznek vagy forgalmi torlódás alakult ki, az autósok tájékoztatását Változtatható Jelzésképű Táblák (VJT-k) segítségével végzik. Ezek olyan LED-es kijelzők, amelyeken különböző információtartalmú szövegeket vagy képeket lehet távirányítással megjeleníteni. A változtatható jelzésképű táblák használata nemzetközileg alkalmazott módszer az autósok tájékoztatására.

Diplomadolgozatom egy olyan rendszer létrehozását tűzte ki céljául, amely alkalmas az autópályák mentén elhelyezett eszközök (meteorológiai állomások, forgalomszámlálók, kamerák, VJT-k) kezelésére, irányítására. A rendszer komponenseinek egy részét önálló laboratóriumaim keretein belül már megvalósítottam, ezeket integrálni kell olyan módon, hogy azok egymással együttműködjenek. Az itt prezentált rendszernek egy komplexebb változata már használatban van a magyar autópályákon.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.