Autós mozgásfelismerés mobil szenzorokkal

OData támogatás
Konzulens:
Petkovics Ármin
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozatom során egy komplex alkalmazás elkészítése volt a cél, ami alkalmas okostelefon segítségével meghatározni a parkolókereső és parkolási mozgást, és elkülöníteni azokat a közúti közlekedés többi formájától, ezzel lehetőséget teremtve, hogy erre az információra alapozva különböző alkalmazások segítsék a sofőrt parkolásban.

Szakdolgozatom célja, hogy a fenti problémára megoldást adjon, egy többrétegű perceptronra épülő tanuló algoritmus megalkotásával, amely alkalmas megfelelő tanuló adathalmaz feldolgozása után önálló döntéseket hozni valós időben. A gépi tanulásra épülő algoritmusom betanítási folyamatát követően bemutatom annak pontosságát, elsőként a statisztikai keresztellenőrzés (cross validation) módszerével a korábban begyűjtött adatokon, majd a szubjektív pontosságát is, valós körülmények közötti teszteléssel. A bemutatás során kitérek a neurális hálózatok létrehozásának és tanításának általános módszereire, és tipikus hibáira, majd ismertetem a saját megoldásomat, melyhez gépi tanulási algoritmusok széles skáláját megvalósító Weka JAVA-osztálykönyvtárát hívtam segítségül.

Szakdolgozatom elkészítéséhez szükséges adatgyűjtési és tesztelési feladatok elvégzésez saját Android-alapú mobilapplikációt fejlesztettem, melynek lényegi elemeit a dolgozatban is bemutatom. A mozgásadatok gyűjtése megkívánja a szenzortípusok leíróképességének tárgyalását, kiválasztásának szempontjait, valamint adatsoraik feldolgozását , amire az negyedik fejezetben térek ki.

Végezetül, pedig röviden ismertetem a félévben elvégzett adatgyűjtő-méréseket és az adatgyűjtéshez, valamint az osztályozó algoritmus teszteléséhez készített Android applikációt és megvalósításának főbb lépéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.