Az 1-es típusú diabétesz folyamatának állapotbecslése és identifikációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Levente
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A vércukorszint szabályozás az egyik legösszetettebb orvosbiológiai feladat, ugyanakkor az emberi szervezet alapvető folyamata, ezért a megfelelő működés biztosítása kiemelt fontossággal bír. Mára számos modell látott napvilágot e téma keretében, melyek különböző oldalról írják le a bonyolult fiziológiai folyamatokat. Az egyik irányt az úgynevezett mesterséges hasnyálmirigy modellek képviselik, melyek képesek az 1-es típusú diabétesz leírására.

Dolgozatom az 1-es típusú (inzulinfüggő) cukorbetegek vércukorháztartásának modellalapú szabályozásával foglalkozik. Mivel a páciensek, mint dinamikai rendszerek eltérő dinamikai jellemzőkkel rendelkeznek, ráadásul leírásuk nemlineáris, időfüggő modellekkel lehetséges, ezért kezelésükhöz elkerülhetetlen a modern irányítástechnika eszköztárának igénybevétele.

A szabályozótervezéshez a legtöbb esetben szükség van a rendszer állapotainak, illetve paramétereinek és a kimenet valódi értékének ismeretére. Ennek megoldására fejlesztettem MATLAB alatt implementált különböző állapotbecslőket, valamint online paraméterbecslésre alkalmas módszert. Az online becslés mellett szükség van korábbi mérési sorozatokból történő ún. offline paraméterbecslésre is, mely segítségével későbbi vizsgálatokra virtuális páciensek állíthatók elő. A virtuális páciens a valódi pácienst hivatott reprezentálni, az adott modellbeli környezetben. Ehhez az adott modellt kell illeszteni a mérési eredményekre, amely a grey-box identifikáció témaköre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.