Az 1x25 kV-os vontatási felsővezeték hálózat átviteli jellemzőinek vizsgálata, kapacitásának növelési lehetőségei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjú György
Villamos Energetika Tanszék

A megnövekvő vasúti szállítási igények és a nagy teljesítményű mozdonyok megjelenése felvetette a vasúti villamos hálózat fejleszthetőségének kérdését. Szakdolgozatom témája a MÁV által használt 1x25 kV-os táplálási rendszer jellemzőinek és lehetséges fejlesztési irányainak vizsgálata.

Szakdolgozatom első fejezete áttekintést ad a vasútról, mint közlekedési alágazatról, s leírja a magyarországi villamos vontatás bevezetésének rövid történetét.

A második fejezetben részletesen bemutatom a MÁV által használt 1x25 kV-os táplálási rendszer részeit, a felsővezeték hosszlánc kialakításának módját.

A dolgozat harmadik részében megvizsgálom a rendszer fejleszthetőségének lehetőségeit. A hazai táplálási rendszer adottságaiból kiindulva bemutatom a hosszlánc terhelhetőségének növelhetőségét, a betápláló transzformátor teljesítményének meghatározását, a hosszirányú feszültségesés kompenzálására alkalmazható eljárásokat.

A negyedik rész összefoglaló megállapításokat ad a rendszer fejleszthetőségéről, a veszteségek csökkentésének lehetőségeiről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.