Az AUTOSAR szabvány központi elemeinek vizsgálata és optimális megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tevesz Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az utóbbi két évtizedben az autóiparban alkalmazott vezérlőegységek száma és komplexitása nagyságrendeket növekedett. Ezek között sok biztonságkritikus szerepet is betölt, így a magas teljesítőképesség mellett a megbízhatóság is kiemelt. Ahogyan a betöltött feladatok száma és bonyolultsága a beágyazott szoftverben nőtt, szükségessé vált egy egységes alkalmazásprogramozási felület (API) létrehozása.

A járműiparban több speciális szabvány készült el az interfész felületek és kommunikációs metódusok kezelésére. Ezek közül az egyik AUTOSAR, amelyet számos járműgyártó és komponensgyártó közösen alakított ki a tapasztalataik és követelményeik alapján. Az AUTOSAR egy mozaikszó az AUTomotive Open System ARchitecture, azaz egy autóipari nyílt rendszer architektúra. Ebben számos komponenst definiálnak, amelyek leírják egy vezérlőegység (ECU – Electrical Control Unit) működését. A szabvány célja, hogy növelje a vezérlőegységek teljesítőképességét és könnyű együttműködést biztosítson a gyártók és beszállítók között. A szabvány lehetővé teszi a rendszer szintű tervezést a komponens szintű helyett, a gyártók által közösen elfogadott módon. A magas szintű komponensek száma miatt is szükségessé vált ezek kezelése. Az AUTOSAR szabvány használatával a vezérlőegység szoftverkomponenseinek skálázhatósága hordozhatósága és karbantarthatósága is növelhető.

Az AUTOSAR szabvány legfontosabb eleme a Run-Time Environment (RTE) modul. Ez a modul egy szabványos szoftverbuszt hoz létre, amely összeköti a alkalmazás és az alapszoftver komponenseit. Minden szoftverkomponens, amely kommunikálni szeretne a többi komponenssel, ezt a szoftverbuszt használja. A feladat célja az RTE modul működésének megismerése, egy saját megvalósítás megtervezése, létrehozása és annak kiértékelése. A feladat része egy tesztkörnyezet összeállítása is, amelyben a megtervezett RTE metódusai forráskód szinten tesztelhetők. A tesztkörnyezet létrehozásához felhasználásra kerül az AUTOSAR speciális modellezési környezetének használata, amely elengedhetetlen a tesztkörnyezet összeállításához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.