Az EKG és az oszcillometriás amplitúdó légzés hatására történő megváltozásának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Összefoglaló

Az orvostudomány dinamikus fejlődése többek között a diagnosztikai eszközök széles körben való elterjedésének köszönhető. Az egyre pontosabb és nagyobb számítási kapacitású eszközök segítenek a helyes diagnózis felállításában. Az orvosi műszerek fejlesztésénél és orvosi jelfeldolgozás során elengedhetetlen az orvos – mérnök kapcsolat. Ezért először az alapismeretek ismertetése után az anatómiai és élettani ismereteimet bővítettem.

Ezt követően bemutatásra kerül a mérőhely, mérési eszközök és a mérés előírásai. A következő lépés maga a jelfeldolgozás a frekvenciaspektrummal, szűréssel, számításokkal és az ezt megvalósító algoritmus elemzése. Ennek során a nyers adatokból meghatározom a később vizsgálandó paramétereket, mint például a szívfrekvenciát, oszcillometriás amplitúdókat és a levegőáramlás értékekből számolható légzési térfogat változását. Leírom, hogy a megvalósítás során milyen hibákkal találkoztam és ezeket hogyan oldottam meg vagy próbáltam csökkenteni a hatását.

A munkám utolsó fázisában a meglévő élettani ismeretekre támaszkodva és a kész algoritmus segítségével kiértékelem a felvételeket. Az összefüggések mélyebb meglátásához speciális körülmények között készült mérésekkel is foglalkoztam. Ilyen a kontroll alatt történő szabályos légzések, vagy visszatartott légvétel és fix mandzsettanyomás melletti felvételek. A kérdéses paraméterek között pedig korrelációt számítok.

Legvégül összegzem az eredményeket és javaslatokat adok a további fejlesztéshez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.