Az E-Mobolity villamos energetikai megoldásai

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A szénhidrogén alapú üzemanyagok folyamatos drágulása következtében egyre nagyobb figyelem összpontosul az alternatív közlekedési lehetőségekre. A villany alapú közlekedés meghatározó képviselője lehet a jövő mobilitásának, azonban elektromos autók elterjedése, a számos lehetőségen túl, jelentős számú megoldandó problémát is felvet. Jelen értekezés célja ezen problémakör és lehetőségek feltérképezése, összegyűjtése.

Az értekezés elején az elektromos autófajták fogalomrendszerének bemutatása után, röviden kifejtettem a különböző hibrid és elektromos autó fajtákat és műszaki felépítésüket. Ezt követően összegyűjtöttem néhány, jelenleg a piacon elérhető, elektromos autó típust, és összehasonlítottam a különböző jellemzőiket, ezzel egy rövid kitekintést adva a piac jelenlegi helyzetére. Az elektromos hajtás a számos előnyével együtt jelenleg jelentős korlátokkal és hátrányokkal rendelkezik. Ezen előnyöket, korlátokat és hátrányokat egy összehasonlító elemzés során vizsgáltam.

Az elektromos közlekedés egyik legnagyobb lehetősége, az olcsó és környezetbarát közlekedési eszközön túl, az autóban lévő akkumulátor tárolt kapacitásának energiatárolásra történő felhasználása. Az értekezés végén vizsgáltam az egyidőben történő rendelkezésre állást, a tárolt kapacitás különböző felhasználási módjait és az ehhez szükséges infrastruktúrát. Kitértem az autótulajdonosokat ösztönző lehetséges tarifarendszer alapjaira, illetve a tárolt kapacitás kihasználásának és az E-mobility elterjedésének kulcskérdéseire.

A dolgozat végén felvázoltam a féléves munka eredményét, és a jövőben elvégzendő feladatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.