Az ESEO műholdra tervezett Langmuir szondás töltéssűrűség mérő tápegysége és transzformátora optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó József
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Szakdolgozat az ESEO műholdra kerülő LMP töltéssűrűség mérő fedélzeti kísérlet energiaellátásáért felelős tápegységgel foglalkozik. A kísérleti céloknak és a műszer működésének rövid áttekintését a műholdfedélzeti energiaellátásban leggyakrabban alkalmazott másodlagos tápegység típusok ismertetése követi.

A feladat követelményei alapján kiválasztott flyback átalakító típus részletes leírása tartalmazza az elektronikai blokkvázlatot és a részegységek funkcionális működése leírását. A kapcsolási rajz alapján a főbb egységek elektronikai működése részletezve van az alkalmazott alkatrészek kiválasztásának szempontjaival.

A dolgozat kiemelten foglalkozik a tápegység induktív elemeinek tervezésével, méretezésével és megvalósításával, tartalmazza az LMP transzformátor javított, végleges verziójának tekercselési utasítását és a megfontolások helyességét igazoló minősítő mérések eredményeit. A transzformátor tekercsek egymásba ágyazottságának hatását szórt induktivitásra az elméleti megfontolások alapján a gyakorlatban megvalósított modell transzformátorokon végzett mérések igazolják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.